12 bästa Kinecthacken

Microsofts rörelsekontrollenhet Kinect till XBOX360 hackades endast tre timmar efter Europalanseringen i november 2010 och drivrutinerna släpptes för allmänheten. Sedan dess har otaliga hobbypulare skapat egna applikationer som använder sig av Kinect. Det handlar om allt från att styra Windows och andra program i datorn till robotar och UAV:s som navigerar med hjälp av Kinects djupseende kamera.

Kinecthacks publicerar ständigt nya videos på innovativa projekt som åstadkommits med hjälp av Kinect. Nu har de även sammanställt en video med ”12 best Kinect hacks”, som kan ses ovan.

Robotdammsugare och UAV navigerar med hjälp av Kinect

Robotutvecklare från MIT var tidigt ute med att utnyttja Kinects öppna drivrutiner genom att montera enheten på en iRobot Roomba robotdammsugare. Därigenom kunde roboten både bygga upp en 3D-bild av rummet medan den åkte runt, men även styras med kroppsrörelser på avstånd.

Ett annat intressant projekt är den tidigare nämnda UAV:n, i form av en quadrotor som flyger runt helt autonomt och navigerar med hjälp av Kinect. Den kan även stanna när den möter ett hinder, för att sedan fortsätta när hindret är borta.

Minority Report – på riktigt

I framtidsfilmen Minority Report använder skådespelaren Tom Cruise ett avancerat datorgränssnitt där allt styrs med handrörelser. 2002 när filmen kom var detta ren science-fiction, men idag har en ambitiös person lyckats skapa ett liknande gränssnitt med hjälp av Kinect och det öppna robotoperativsystemet ROS från Willow Garage.

För den som vill försöka sig på att skapa ett eget Kinectprojekt finns de öppna drivrutinerna (libfreenect) att tanka hem via OpenKinects webbsida.