Workerbot ersätter sjukskrivna industriarbetare

Pi4 Workerbot heter en robot från tyska Fraunhoferinstitutet (skaparna av ljudformatet MP3) som är tänkt att ersätta mänsklig arbetskraft vid löpande bandet när de är sjuka. Istället för att miljön anpassats till roboten har man i detta fall anpassat roboten efter miljön. Workerbot är lika stor som en människa och tanken är att den ska kunna arbeta under samma förutsättningar som mänsklig arbetskraft.

Roboten har två armar och tre ”ögon” i form av högupplösta kameror, varav en i pannan som kan filma i 3D. De båda armarna har sju frihetsgrader, till skillnad från de flesta industrirobotar som på sin höjd är är sexaxliga. Det gör att armarna blir mer lika sina mänskliga motsvarigheter.

Man kan verkligen tala om fingertoppskänsla i detta fall, då sensorer i Workerbots ”fingrar” gör att den kan greppa och lyfta ett ägg utan att det krossas.

Workerbot kan alltså analysera objekt tredimensionellt i realtid och montera ihop dem. Blir det inte rätt på en gång så provar den sig fram genom trial and error.

En lite rolig detalj är att roboten även kan visa genom ansiktsuttryck om den är glad eller uttråkad. När den har mycket jobb att stå i så är den glad och när den har lite att göra visar den en uttråkad min. På den punkten kanske den inte är fullt så lik sina mänskliga medarbetare.

Det är via det EU-finansierade Pisaprojektet som Workerbot utvecklats och syftet är att tillverkningsindustrin i Europa ska bli mer flexibel och konkurrenskraftig, skriver Ny Teknik. Det kan bli tuffa tider för bemanningsföretagen i framtiden med andra ord, när robotarna jobbar dygnet runt, oavlönat och dessutom inte klagar på arbetsmiljön.

Popsci

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Humanoida robotar, Industrirobotar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.