Dreamer från Meka-HCRL får sällskapligt robothuvud

Några utvecklare på The Human Centered Robotics Group (HCR) vid UT Austin har filat på sin Dreamer-robot ett tag. Nu har den nyligen fått ett huvud som ska underlätta kommunikationen med människor. Målet är att skapa ett slags känsla av tillit och sällskaplighet till en annars helt mekatronisk enhet.

Utseendet på huvudet är inspirerat från japanska Manga- och serievärlden och vad som utmärker detta robothuvud är ögonen. De rör sig på ett mycket naturligt sätt, dels genom att ögonen först fokuserar på något och därefter följer huvudet med. Ögonrörelsena är även mycket snabbare än vad man brukar se hos robotar. Enligt utvecklarna ska de kunna röra sig lika snabbt som mänskliga ögon. Ögonlocken gör även mycket för känslan och som synes av videon kan den blunda och blinka.

De kattliknande öronen kan ändra färg och form, beronde på sinnesstämning. Dreamer har varken ögonbryn eller mun, men lyckas ändå förmedla känslouttryck.