Världens första autonoma robotfisk

Den här lille rackaren, om man nu kan kalla en 50 cm lång robotfisk för liten, har faktiskt hela fem år på nacken, men är lika fascinerande än idag och värd att se för de som mot förmodan missat den. Den rör sig väldigt likt en riktig fisk i vattnet och de glittrande fjällen gör även sitt för att få den mer fisklik.

Det är ett forskarteam vid Essex universitet i Storbritannien som tagit fram vad som då var världens första autonoma robotfisk. Den är alltså inte fjärrstyrd som sina föregångare. Med hjälp av inbyggda sensorer kan fisken undvika hinder och simma runt på egen hand via artificiell intelligens. De lät den även simma runt i Londons Akvarium för att visa upp sig inför storögda besökare.

Robotfisken, som tog tre år att utveckla, har inspirererats av karpen (Cyprinus carpio) och mäter 50 x 15 x 12 cm. Den kan som snabbast simma med en hastighet av 50 cm/sekund, men den har medvetet saktats ned till under hälften av den hastigheten för att öka batteritiden, som är upp till fem timmar.

Forskarlaget har även planer på att göra robotfisken ännu intelligentare i framtiden, bland annat ska den kunna ladda sig själv vid behov. Forskningsledare Professor Housheng Hu säger till BBC News:

”Vi vill att fisken ska ha möjligheten att leta efter sin egen laddningsstation, precis som en riktig fisk letar efter mat”

Han tror även allmänhetens förståelse för vetenskap och teknik ökar genom att de får direktkontakt med robotar. Totalt är det tre robotfiskar som kommer simma omkring tillsammans med riktiga fiskar på Londons akvarium.

Nästa generations robotfisk letar miljögifter

Cirka tre och ett halvt år senare rapporterar bland andra News.com.au, Sky News och svenska E24 om hur forskarteamet tagit fram en ”Robotfish  G8” (generation 8), denna gång hela 1,5 meter lång, ungefär i storlek med en säl alltså. Batteritiden har även ökat till åtta timmar, maxhastigheten till 1 meter per sekund och den nya modellen är intelligent nog att själv hitta till närmaste laddningsstation.

Tanken är att den ska simma runt i havet i jakt på miljöföroreningar. Till en början ska den släppas ut i hamnen vid Gijón i norra Spanien och om försöken löper ut väl för de fem första försöksfiskarna är tanken sedan att de ska simma runt i floder, sjöar och hav runt om i hela världen.

Den nya modellen kostar hela £20,000 (drygt 230.000 SEK) att tillverka och har utrustats med sensorer för att upptäcka olika giftiga kemikalier.