Ironman – på riktigt

Det amerikanska företaget Raytheon har tagit fram en version två av sitt exoskelett, kallat XOS 2. Det finns flera andra företag som konstruerat exoskelett, men frågan är om inte Raytheon innehar tätpositionen på området. XOS 2 är både lättare, starkare och snabbare än föregångaren. Ändå drar det bara hälften så mycket ström och målet är att det ska dra endast en femtedel av vad första generationens XOS förbrukar.

XOS 2 är så nära dräkten från Ironman-filmerna man kan komma i verkligheten för tillfället. Dock kan dräkten inte flyga, som i filmerna, men den ger övermänskliga krafter, vilket kan ses i videon ovan där brädor knäcks som tändstickor och tunga vikter lyfts utan ansträngning. Faktum är att den 23 september 2010 var skådespelaren Clark Gregg, kanske mer känd som Agent Coulson från Ironman-filmerna, på plats hos Raytheon Sarcos forskningslabb i Salt Lake City, Utah, inför avtäckningen av XOS 2.

Exoskelettet är främst framtaget för militärt bruk, då det avlastar fältsoldater från t.ex stora ryggsäckar, lastning av tunga lådor/missiler m.m. Även tyngre, grovkalibriga projektilvapen kan monteras på XOS 2 utan att det innebär någon extra belastning för bäraren.

Diskutera artikeln på Robotforum.se.

Det här inlägget postades i Cyborger, Exoskelett och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.
  • Fiskpinnen

    Något även för framtida (kravall)poliser att använda kanske?